Při nákupu nad 1 300 Kč doprava ZDARMA

Někdo to rád horké, někdo zase studené

V běžném životě je to s teplotou vody jednoduché. Tak třeba v létě – když je nám horko, dáme si studenou sprchu. No, a v zimě zase skočíme do teplé vany. V takových chvílích instinktivně volíme správnou teplotu vody. Málo koho už ale napadne nad ní uvažovat i jako o léčebné metodě.

Když voda léčí aneb Co je to termoterapie?

Výraz termoterapie slouží jako označení pro tepelnou léčbu vodou. Jedná se o ozdravnou metodu, při které se využívá lokálního působení tepla či chladu. Dle teploty vody se rozlišují tři druhy termoterapie: pozitivní (působení teplými a horkými podněty), negativní  (působení chladnými a studenými podněty) a  indiferentní (při níž pacient nepociťuje ani teplo, ani chlad). Podle rozsahu aplikace termoterapii také dále dělíme na celkovou a lokální.

Pozitivní termoterapie

Působení teplé vody (pozitivní termoterapie) má řadu pozitivních účinků; napomáhá k prokrvení organismu, uvolnění svalového napětí a křečí (spasmolytický účinek), tlumení bolesti (analgetický účinek), posílením imunitních reakcí (imunologický účinek), zlepšuje vstřebávání metabolitů látkové výměny (resorbční účinek), zlepšuje vstřebávání živin, vede k lepší funkci orgánů (trofický účinek) a v neposlední řadě má také antistresové a relaxační účinky. Aplikace teplých obkladů je navíc vhodná jak pro děti, tak i dospělé.

Účinky termoterapie jsou citelné prakticky okamžitě: například pro uvolnění bolestí  v těhotenství (při „rozhánění“ poslíčků či na uvolnění svalů při kontrakcích), či při bolesti kloubů (v kříži). Po porodu zase teplý obklad oceníte na prsou před kojením, protože napomáhá zvýšit tok mateřského mléka. V neposlední řadě ještě zmiňme užití teplého obkladu, které máte pravděpodobně samy ozkoušené: při menstruačních bolestech. Nebojte se tento trik použít i v případě bolestí bříška či střevních poruch u svých dětí – uklidňující efekt bude stejný i u nich. Pro tento druh lokální terapie mohu doporučit hřejivá zvířátka WARMIES, která jsou určena jak pro děti od narození, tak i pro dospělé. Obsahují výplň tvořenou sušeným pšeničným zrnem a květy francouzské levandule. Tito měkcí plyšáci díky své příjemné a intenzivní vůni podporují spánek a dokáží si velmi dlouho udržet svou teplotu. Díky tomu vám i vašim dětem umožní využít účinky termoterapie jednoduše a s radostí.

Negativní termoterapie

Aplikace studených obkladů je z výše uvedených technik nejběžnější. Negativní termoterapie (ochlazování) se provádí především z analgetických důvodů. Používá se k tlumení bolesti u drobných úrazů a některých akutních stavů. Je taktéž vhodnou volbou v případě mírnění zánětlivých procesů. Aplikace studeného obkladu na postižené místo má pozitivní vliv na zmírnění zánětlivých procesů, a proto se studené obklady doporučují například pokud má maminka zánět prsu.

Domácí praktika s tvarohovými zábaly, která pomáhají „vytáhnout horkost“, je sice osvědčená, avšak pro dlouhodobé udržení chladivého efektu je vhodné použít například chladivý gel. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit chladící vložky Avent. Blahodárné účinky studených obkladů je však důležité nepřeceňovat. Pokud vás například trápí zánět prsu, doporučuji návštěvu lékaře, která může vyústit i v antibiotickou léčbu. Ochlazování pak pomůže k rychlejšímu odbourání zánětu v prsu. A hlavně se nebojte – i s antibiotiky se dá dále v klidu kojit.

AUTORKA:

Mgr. Romana Černostová

Porodní asistentka, certifikovaná laktační poradkyně a instruktorka kojeneckých masáží IAIM.